Όλα τα άρθρα

Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο χρώμα ώστε να δείχνει ο χώρος μεγαλύτερος

Η επιλογή του χρώματος παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο για το κατά πόσο θα κάνει ένα δωμάτιο φωτεινό όσο και για την αισθητική και την προοπτική που θα δημιουργήσει στο χώρο.

Κατάλληλοι χρωματικοί συνδυασμοί, μπορούν να κάνουν ένα δωμάτιο λίγων τετραγωνικών να φανεί μεγαλύτερο δίνοντάς του ύψος ή/ και μήκος.

Συνιστώμενα χρώματα τοίχων
Αποφύγετε σκούρα χρώματα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών καθώς περιορίζουν την οπτική του χώρου αλλά και τη φωτεινότητά του. Ωστόσο, μια επιλογή σκούρου χρώματος προτιμάται να μπαίνει σε τοίχους με παράθυρα ή μπαλκονόπορτες.

Αντιθέτως, ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις δημιουργούν μια ψευδαίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο να φανεί ο χώρος ψυχρός ή μονότονος κάντε τις κατάλληλες επιλογές στα έπιπλα αλλά και στα αντικείμενα που περιβάλλουν το χώρο.

Τολμήστε συνδυασμούς δυο χρωμάτων ταιριάζοντας ένα χρώμα σε δυο τοίχους και άλλο ένα χρώμα σε άλλους δυο τοίχους. Η συνάντηση των αποχρώσεων στις γωνίες θα μεγαλώσει το χώρο σας.

Για καλύτερο αποτέλεσμα συνδυάστε θερμά με ψυχρά χρώματα εξασφαλίζοντας έτσι χρωματική ισορροπία και αρμονία.

Συνιστώμενα χρώματα ταβανιών

Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε, μπορείτε να διαλέξετε και την αντίστοιχη τεχνική.

Επιλέξτε λευκές αποχρώσεις στο ταβάνι για να δώσετε μία αίσθηση μεγέθους στο δωμάτιο ή αντίθετα ουδέτερες αποχρώσεις για τον τοίχο και έντονο χρώμα στο ταβάνι για να ζωηρέψετε έναν χώρο. Η επιλογή αυτή θα φωτίσει το χώρο δίνοντας μια άλλη προοπτική στον ορίζοντα με περισσότερο βάθος και ένταση.

Για ψηλοτάβανα δωμάτια που θέλετε να δημιουργήσετε την αίσθηση του πιο χαμηλού ύψους, προτείνουμε σκούρο χρώμα στο ταβάνι και ανοιχτόχρωμους τοίχους.

Συμβουλή! Αποφύγετε να βάφετε μεγάλες εκτάσεις ή όλους τους τοίχους ενός δωματίου με θερμά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) γιατί θα περιορίσουν την προοπτική και το βάθος του χώρου κάνοντάς το  να φαίνεται μικρότερο.

Επιλέξτε το πολύ έως τρεις χρωματικούς συνδυασμούς για να εξασφαλίσετε αρμονία και ισορροπία στο χώρο κάνοντάς τον παράλληλα να φαίνεται καθαρότερος και μεγαλύτερος. Οι πολλαπλοί χρωματικοί συνδυασμοί σ’ έναν χώρο ίσως αποφέρουν το αντίθετο.